De wachttijd voor een sociale huurwoning is al opgelopen tot bijna 10 jaar. GroenLinks vindt dit onaanvaardbaar. Dit betekent o.a.:

- Dat GroenLinks vindt dat de gemeente stevig moet lobbyen bij de provincie om jaarlijks meer woningen toe te mogen voegen dan nu toegestaan is.

- Dat de gemeente samen met de woningbouwcorporaties meer betaalbare woningen voor starters en singles realiseert. Zo kunnen ook senioren doorstromen naar een kleinere woning als die aan hun woonwensen voldoet.

- Dat er de komende vier jaar minimaal 25 tiny houses gebouwd worden.

- Dat er meer ruimte komt voor alternatieve woonvormen, zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), woongroepen en ouderenhofjes. Dit gericht op starters, singles en ouderen in onze gemeente. Dit betekent:

- Dat nieuwbouwprojecten (b.v. de Bulders fase 2) uit minimaal 35% sociale huur zullen bestaan. Sociale woningbouw wordt aantrekkelijker gemaakt door de grondprijs te verlagen.

- Dat het makkelijker moet worden de eigen woning te splitsen. Zo ontstaan meer kleine woningen voor bijvoorbeeld starters. De vergunning voor splitsing moet gratis worden om dit te stimuleren.

- Dat er bij nieuwbouwplannen geen voorrang meer gegeven wordt aan projectontwikkelaars, zodat particuliere initiatieven meer kansen krijgen.

- Dat de landelijke opkoopbescherming, die 2022 ingaat, ook toegepast wordt in Heeze–Leende. Zo wordt voorkomen dat zowel nieuwe als bestaande woningen door speculanten worden opgekocht.

- Dat we flexibel omgaan met vergunningaanvragen om winkels die niet in kernwinkelgebieden liggen om te bouwen tot woningen. Ook met plaatsing van mantelzorgwoningen op eigen terrein wordt flexibel omgegaan.

- Dat er ook voor arbeidsmigranten voldoende woonruimte moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijk verblijf op het terrein van agrariërs toe te staan. Er wordt toegezien op de kwaliteit van de huisvesting en omwonenden worden bij beslissingen betrokken.

 

heezewoont2