De transitie van de landbouw is daarin niet de enige, maar wel een belangrijke factor. De intensieve landbouw loopt tegen grenzen aan. Het verdienmodel van veel boeren staat onder druk. Overheidsbeleid en economische trends dwingen tot het maken van keuzes. GroenLinks vindt dat de gemeente hen zo goed mogelijk moet ondersteunen in het maken van die keuzes. Perspectief voor de toekomst behouden moet het uitgangspunt zijn, voor ondernemers én hun omgeving. Dat betekent niet doorgaan op de oude voet. Wat dan wel? Verduurzamen, stoppen of andere verdienmodellen vinden die aansluiten bij de veranderde behoeften van de samenleving. Denk aan herbestemming van vrijkomend vastgoed, zorg, recreatie, natuurbeheer, kleinschalig wonen en opwek van duurzame energie.
Agrariërs beheren een groot deel van ons buitengebied, maar veel meer functies dan vroeger leggen een claim op de schaarse ruimte. Wij pleiten ervoor dat in het verlengde van het landelijk beleid en de visies van de provincie en Metropoolregio Eindhoven voor ons landelijk gebied ingezet wordt op meervoudige functies in het landelijk gebied. Daarin is plaats voor natuurinclusieve landbouw en bij voorkeur grondgebonden kringlooplandbouw, maar ook voor combinaties met natuur en andere kleinschalige bedrijvigheid. Dat betekent o.a:
- Dat de gemeente samen met de ondernemers actief naar manieren zoekt om de uitstoot van veebedrijven te laten dalen (met name stikstof, fijnstof en geur). De focus ligt hier allereerst op bedrijven nabij onze natuurgebieden, maar ook op andere bedrijven die overlast veroorzaken voor omwonenden. Er zijn miljoenen euro’s beschikbaar om de stikstofbelasting te verminderen. Voor Heeze-Leende is dit een uitgelezen kans om de balans te herstellen. Dit betekent ook:
- Dat stoppende veehouders zo goed mogelijk gefaciliteerd worden wanneer zij andere, kleinschalige bedrijvigheid op hun perceel willen starten of vrijkomende bebouwing tot enkele woningen willen omvormen.
- Dat de gemeente uiterst terughoudend dient te zijn bij vergunning van nieuwvestiging of uitbreiding van veehouderijen. Daarbij in acht nemend dat de uitstoot in onze gemeente telkens vermindert.
- Dat er geen vergunningen verleend worden voor nieuwe grootschalige mestverwerking. Wanneer de bevoegdheid niet bij de gemeente ligt, moet de gemeente met een advies invloed uitoefenen op de vergunningverlening.
- Dat GroenLinks voorstander is van bedrijven waar dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Onze regio heeft al diverse inspirerende voorbeelden, zoals de Herenboerderij in Soerendonk en enkele biologische bedrijven.
- Dat GroenLinks voorstander is van pacht van gemeentelijke gronden voor maximaal 3 jaar met een voorkeur voor biologisch gebruik of gebruik zonder glyfosaat en kunstmest, met bloemrijke inheemse kruidenranden.
- Dat de gemeente stopt met het spuiten van Xentari om de eikenprocessierups te bestrijden, maar een preventieve aanpak ontwikkelt.
- Dat er een visie wordt ontwikkeld op hoe de toenemende recreatie in natuurgebieden ook in de toekomst samengaat met het beschermen van deze gebieden.