De Omgevingswet, die 1 januari 2023 ingaat, vraagt om meer ruimte voor inbreng van burgers. Daarvoor zijn nieuwe manieren nodig om mee te praten over plannen. Bij landelijke grote veranderingen, zoals de energietransitie, is participatie zelfs verplicht. We zien dat onze gemeente nog zoekende is naar haar nieuwe rol op dit vlak. Dat betekent o.a.:
- Dat wij ons er sterk voor gaan maken dat inwoners en bedrijven beter en eerder betrokken worden bij wat er allemaal speelt in de gemeente.
- Dat bestuurders en ambtenaren in voor iedereen begrijpelijke taal communiceren.
- Dat we pleiten voor herinvoeren van de gemeentepagina in de lokale krant (momenteel is dat Middenstandsbelangen), waarin ook verleende vergunningen opgenomen zijn.
- Dat er nieuwe vormen van participatie onderzocht worden, die vervolgens een plek krijgen in de gemeentelijke participatieverordening. De gemeente zou haar inwoners serieuzer moeten nemen bij participatietrajecten. Dit door altijd te laten zien wat er met de inbreng is gedaan.
- Dat er vaker informatie-avonden over grote projecten georganiseerd worden.
- Dat elke wethouder apart een inloopspreekuur heeft, waar je zonder afspraak heen kunt.
- Dat de bibliotheek vaker benut wordt bij het organiseren van participatietrajecten.
- Dat er een Omgevingsraad ingesteld wordt die, net als de adviesraad sociaal domein, het college en de gemeenteraad adviseert over ruimtelijke ontwikkelingen. Hierin zijn o.a. vertegenwoordigd: natuur beherende organisaties, GGD, Recreatief Heeze-Leende, ZLTO, Fietsersbond, IDHL en IVN.