Er gaapt een kloof tussen onze inwoners en de gemeente als organisatie. We merken dat er een breed wantrouwen heerst richting de politiek. Deze erfenis uit het verleden maakt het moeilijk voor het huidige bestuur om te laten zien dat er al dingen verbeteren, zij het langzaam. Ook wat er in de Tweede Kamer gebeurt wakkert dit wantrouwen aan. De gemeente zal meer moeite moeten doen om het vertrouwen te herwinnen. GroenLinks wil verbetering aanbrengen in hoe raad, college en ambtenaren onze inwoners tegemoet treden. Dit betekent o.a.

-  Dat de raad zijn kaderstellende rol beter gaat invullen, d.w.z. dat de raad op hoofdlijnen bepaalt wat er nodig is in de gemeente. Dit met name bij de start van nieuwe initiatieven en het opstellen van nieuw beleid. Ook dient de raad  nog beter dan voorheen er op toe te zien dat het college alle plannen die het heeft aangenomen ook uitvoert en dat deze binnen het budget worden volbracht. 

  • Er moet veel meer inhoudelijk debat plaats vinden in de openbaarheid. Daarbij moeten niet de procedure en de verdeling van budgetten centraal staan, maar wat we voor de burgers willen bereiken.
  • Dat bij complexe vraagstukken verschillende scenario’s uitgewerkt worden, waarna er op een transparante manier een afgewogen keuze gemaakt kan worden.

 

Financiën

GroenLinks staat voor een degelijk financieel beleid met vanzelfsprekend een sluitende meerjarenbegroting en voldoende reserves om tegenvallers te kunnen opvangen.

Kijkend naar de komende vier jaar betekent dit o.a.:

  • Dat er meer geld uitgetrokken moet worden voor het onderhoud en veiliger maken van fietspaden en voetpaden. Dat kan ook door binnen het budget voor wegonderhoud een groter percentage daaraan toe te kennen.
  • Dat er meer geld naar de GGD moet voor o.a. gezondheidspreventie. Dit kan gefinancierd worden uit het extra geld dat we krijgen van het rijk voor het sociaal domein.
  • Dat er extra geld gaat naar de Omgevingsdienst om te komen tot betere handhaving van regels en vergunningen bij bedrijven op het gebied van gezondheid en milieu.
  • Dat Heeze-Leende op zoek gaat naar subsidies voor de uitvoering van taken en hier ook in gaat investeren door hier extra ambtenaren voor aan te nemen. Dit zou waar mogelijk efficiënt samen met de A2-gemeenten gedaan moeten worden.
  • Dat waar geld overblijft dit naar een duurzaamheidsreserve gaat, die ingezet wordt voor realisatie van projecten.