We hadden gepland op 9 mei een motie in te dienen, maar deze is pas 30 mei in stemming gebracht omdat wethouder Groenewoud eerst advies wilde inwinnen bij de ambtelijke organisatie.

Aanleiding voor de motie: Er zijn bij ons klachten binnen gekomen over het veelvuldig en zeer kort maaien van grasvelden in openbaar groen in Heeze. In droge tijden, die steeds vaker voorkomen, groeit het gras nauwelijks. Dan wordt er onnodig gemaaid. GroenLinks is er blij mee dat veel bermen al stukken minder vaak gemaaid worden. We zijn daarnaast van mening dat het maaibeleid van grasveldjes en speelweides daarbij nog achterblijft. GroenLinks vindt dat aanpassen van het maaibeleid gedurende het hele maaiseizoen goed aan zou sluiten bij de ambities van Heeze-Leende op het gebied van klimaat- en duurzaamheidsbeleid.

Overwegende dat

  • met de actie 'Maai Mei Niet' jaarlijks landelijk aandacht wordt gevraagd voor het belang van bloemrijke grasvelden
  • ons gemeentelijke duurzaamheidsbeleid de ambitie bevat om in het openbaar groen meer biodiversiteit aan te brengen
  • grasvelden in openbaar groen en speelweides onnodig vaak en erg kort gemaaid worden
  • hierdoor bloeiende planten die normaal in grasvelden voorkomen geen kans krijgen
  • dit nadelig is voor bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen, terwijl hun aantallen al sterk zijn afgenomen
  • bodem met groenbedekking van slechts enkele centimeters hoog sneller uitdroogt dan grond met iets hoger gras en dit ook de vitaliteit van de grasmat aantast
  • motorgrasmaaiers voor bodemverdichting, lawaai en CO2-uitstoot zorgen
  • minder maaien een kostenbesparing oplevert

Verzoekt

Het college van Heeze-Leende om:

De gazons en speelweides minder vaak te laten maaien en de maaihoogte te verhogen naar minimaal 12 centimeter.

Hierover uitleg te geven aan onze inwoners middels de gebruikelijke kanalen.

en gaat over tot de orde van de dag

-----------------------

Al snel kwam er een reactie van wethouder Robert Groenewoud. Iets ingekort: ​​"Het college heeft alle begrip voor de intentie achter de motie: geef biodiversiteit de ruimte en sluit daar ook met het maaibeleid bij aan. Deze oproep kunnen wij van harte ondersteunen en is al doorgegeven aan onze groendienst. Vanzelfsprekend was biodiversiteit al een overweging achter ons maaibeleid en ook de weersomstandigheden in het voorjaar hebben gelukkig geholpen om vooralsnog terughoudend te zijn geweest met maaien. Het is voor het huidige voorjaar ook nog eens nadrukkelijk opgenomen met de aannemers. Voor de toekomst wordt e.e.a nader uitgewerkt door de ambtelijke organisatie. Hierbij zal worden bekeken op welke plekken de aanpassing van het maaibeleid zondermeer mogelijk is en waar er mogelijk knelpunten ontstaan vanuit financiën, andere belangen (denk ook aan kinderen, sporters, etc.), weersomstandigheden, verkeersveiligheid, locatie etc. We zullen daarbij acteren vanuit de geest van de motie, waarbij de letter in termen van alle gazons en speelweides en overal minimaal 12 cm niet altijd haalbaar of wenselijk zal zijn. Met deze kanttekeningen kunnen we melden dat de motie feitelijk al is overgenomen. Mochten de indieners willen dat wij ons strikt aan de letter van de motie houden zullen we hem echter moeten afraden."

Met deze toezegging zijn wij zeer tevreden. We hebben de motie niet in stemming gebracht omdat hij feitelijk is overgenomen. Dat er niet aan die 12 cm. wordt vastgehouden is voor ons geen groot punt. We hebben er vertrouwen in dat onze signalen goed zijn opgepakt. Mocht het resultaat in de toekomst toch wat tegenvallen, dan komen we elkaar daar wel weer over te spreken.

-----------------------

Samen met D66 dienden we schriftelijke vragen in over de bestrijding van de eikenprocessierups. Aanleiding: 

Een aantal jaar geleden was de overlast van de eikenprocessierups in onze gemeente van dusdanige omvang dat gezocht is naar nieuwe mogelijkheden voor zowel curatieve als preventieve mogelijkheden van bestrijding. Daarbij is ook een proef opgezet voor onnatuurlijke preventieve bestrijding met een middel zoals Xentari. Tegelijk staat landelijk, en zeker ook in onze gemeente, het belang van biodiversiteit hoog op de agenda en het voorkomen van de steeds verdere afname daarvan.

Een afname die o.a. veroorzaakt wordt door menselijk ingrijpen in de natuur op onnatuurlijke wijze ter bestrijding van ongewenste Flora en fauna. Zo ook bij de bestrijding van de eikenprocessierups, waar ook andere insecten door bestreden worden en daarmee ook de voedselketen verstoord van insecteneters. Dit heeft de provincie Noord-Brabant en meerdere gemeentes ertoe doen besluiten om het gebruik van Xentari ernstig te beperken of zelfs geheel niet meer te gebruiken.

Graag toelichting van het college door het beantwoorden van onderstaande vragen over de eikenprocessierups en de bestrijding daarvan:

Onnatuurlijke bestrijding 

  • Is het college van mening dat bestrijding van de Eikenprocessie rups met onnatuurlijke middelen niet goed is voor de biodiversiteit in de behandelde omgeving, ook wanneer deze middelen een biologische vorm hebben?
     
  • Hoe schadelijk is het dat door de technische wijze van bestrijden, niet alleen de insecten in de eikenbomen worden bespoten maar ook in de direct aangelegen bermen en struiken en aanwezige nesten en vogelhuisjes in de bomen?
  • Volgens welke criteria worden in onze gemeente de locaties gekozen waar preventief met het biologische bestrijdingsmiddel Xentari (of andere middelen) wordt gespoten?
    • Welke straten of gebieden in de gemeente betreft dit op dit moment?
       
  • Hoe vindt de kwaliteitstoetsing plaats van de bedrijven die de bestrijding uitvoeren en hoe en door wie gebeurt de controle op de uitvoering?

Voortschrijdend inzicht & alternatieve wijzen van bestrijding

  • In de media en op de website van de provincie en diverse gemeenten is bekend gemaakt dat er is besloten om te stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen de Eikenprocessie rups, behalve in situaties waar de volksgezondheid in gevaar is.
    Wat is het actuele standpunt van het college op dit punt en welke overwegingen zijn er om een andere vorm van bestrijding voort te zetten?
  • Is het college voornemens of anders bereid om de preventieve bestrijding met onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals Xentari, te beperken tot situaties met gevaar voor de volksgezondheid en daarmee eenzelfde beleid te volgen als de provincie vorig jaar al heeft besloten?
     
  • Wat is de inzet van het college om de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups te bevorderen, zoals door met name vogels?
     
  • In de evaluatie, die we als raad op 14 oktober 2020 ontvingen, over de bestrijding van de rups, wordt naast het gebruik van een bestrijdingsmiddel, gesproken over het opzuigen van nesten en het aantrekken van natuurlijke vijanden.
    Ook wordt als toekomstbeeld geschetst dat een van de oplossingen is om “te zorgen voor bermen vol bloemen en kruiden”, als voedselbron voor de natuurlijke vijanden.
    • Wat is er sinds oktober 2020 gedaan om dit te realiseren?
    • Is het college bereid om hiervoor inwoners gratis zadenmengsels te verstrekken?
    • Is het college bereid om bij werkzaamheden in bermen aannemers te verplichten om zadenmengsels toe te passen na afronding van het werk?
    •  
  • Is het college bekend met een nieuwe curatieve bestrijding van de rupsennesten door het fixeren van nesten met een natuurlijk fixeermiddel, zoals Catefix?
    Daarmee wordt de overlast weggenomen en de gefixeerde nesten zijn zelfs een veilige voedselbron voor vogels of insecten. Ziet het college mogelijkheden om deze methode in Heeze-Leende toe te passen?

Voorlichting & Informatie

  • Wat is de reden dat er op de gemeentelijke website momenteel geen informatie is te vinden over de rupsenbestrijding?
     
  • Is het college voornemens om op korte termijn deze informatie op de website te vermelden en daarbij ook de schadelijke effecten van Xentari te vermelden?
     
  • Zal er op de website informatie beschikbaar komen over de route en straten waar de bestrijding zal plaatsvinden?
     

Zullen inwoners tijdig geïnformeerd worden over mogelijke preventieve aanpak met bestrijdingsmiddelen in hun directe woonomgeving en een mogelijkheid worden geboden om hiertegen bezwaar te maken wanneer men van mening is dat de gemeentelijke richtlijnen niet juist zijn toegepast?