De resultaten van de massaal ingevulde mobiliteitsenquete van de gemeente zijn een steun voor ons: er blijkt breed behoefte te zijn aan verbetering van de fietsvoorzieningen. De verkeersveiligheid moet vooral in de kernen echt beter. Ook zijn we blij dat eindelijk een campagne voor gedragsverandering in beeld komt. GroenLinks was 2 jaar geleden nog de eerste die erop wees dat niet alleen naar verbetering van de infrastructuur gekeken zou moeten worden. Het voorstel om met een campagne mensen bewuster te maken van hun ingesleten, soms onduurzame gewoonten (met de auto naar de supermarkt), daar was toen geen animo voor. Inmiddels wordt zoiets wel geopperd in het mobiliteitsplan. Op 15 februari werden de fracties door een ambtenaar bijgepraat over het plan en konden we vragen stellen.
Onze globale indruk: een flink aantal punten waar wij ons hard voor maken komen terug in de verschillende hoofdlijnen, met name de versterking van de positie van fietser en voetganger en de voorzieningen die hierbij horen. Qua wegenstructuur blijft men tegelijk vasthouden aan het verder bouwen aan de Centrale As, de aansluiting van de Randweg en het industrieterrein op de A2. Maar als je in de hoofdlijnen het woord fiets gaat tellen t.o.v. auto, dan is er één duidelijk winnaar: de fiets. Je kunt het mobiliteitsplan HIER vinden.
Met een gewone fiets maak je doorgaans ritten van max 7,5 km. Met een e-bike is dat 15 km. Dat maakt de e-bike een geschikt alternatief voor de auto als je van Heeze of Leende naar Eindhoven wilt. Daar moeten dan echter wel betere doorfietsroutes voor komen. Daar hebben we nogmaals op gewezen omdat het niet in het plan wordt genoemd. Ons werd verzekerd dat dit komt omdat nu slechts de hoofdlijnen zijn beschreven. Details en specifieke routes komen bij de uitwerking aan bod.
Vooral over de te smalle en daarmee onveilige fietspaden wordt geklaagd. Ook wil men de kernen beter gaan verbinden met de omringende natuurgebieden, zodat bezoekers uit de regio worden verleid een wandeling in de natuur te combineren met een bezoek aan een van de dorpen en vice versa. GroenLinks vindt dit een goed streven dat ten goede komt aan de horeca en winkels in de centra. Wel zullen we scherp blijven op de gevolgen die aanleg of verbreding van routes heeft voor de natuur. Een zorgvuldige afweging van belangen en positieve tegenover negatieve effecten is noodzakelijk.
In het ED stond 18 februari een artikel over de mobiliteitsenquete.