Daarin zorgt een zin over plaatsing van windmolens voor verwarring: "We willen dat sterker wordt ingezet op innovaties en willen nu geen keuzes maken die snel achterhaald zullen zijn zoals het plaatsen van landschapsvervuilende en overlastgevende windmolens”, meldde VVD-raadslid Miranda ten Hout namens alle fracties.
Daaruit zou je kunnen concluderen dat ook GroenLinks tegen plaatsing van windmolens in onze gemeente is. Dat is niet het geval. Het citaat in de krant is te kort door de bocht. Heeze-Leende staat pas aan het begin van een participatieproces, waaruit na de zomer zal blijken wat burgers, bedrijven en organisaties vinden van de mogelijkheid om duurzame energie deels via windmolens op te gaan wekken. GroenLinks is van mening dat het bij voorbaat beperken van de mogelijkheden niet in lijn is met wat participatie betekent.
In de schriftelijke zienswijze staat dat windmolens 'zoveel mogelijk beperkt worden en alleen als noodzakelijke korte termijn oplossing'. Met dit 'zoveel mogelijk' kun je natuurlijk alle kanten op. Criteria voor de afweging staan er immers niet in en die verschillen per partij. Hoe lang kan de korte termijn duren? Onduidelijk. Inwoners van Heeze-Leende willen duidelijkheid. Dat bleek al uit de commotie die ontstond over de kaart met zoekgebieden.
In december zal de raad een besluit moeten nemen over hoe de energiestrategie ingevuld gaat worden. Tot het zover is zullen we ons ervoor inzetten dat de gemeente de mogelijkheden tot participatie een goede vorm geeft en dat zoveel mogelijk mensen daarvan gebruik gaan maken. Draagvlak kan namelijk alleen ontstaan wanneer mensen het gevoel hebben dat hun mening ertoe doet en de gemeente transparant laat zien hoe de inspraak deel uitmaakt van de besluitvorming.
Het ED-artikel lees je hier.