Zienswijze Concept RES

Kijkend naar het grote aantal reacties in de regio, maar ook in Heeze–Leende zelf op de concept RES mag je inmiddels concluderen dat de energietransitie leeft. Het blijft voor de meeste bewoners echter nog een ver van mijn bed show. Als er wordt gereageerd, geeft iedereen aan wel stappen te willen zetten, maar als het dichtbij komt wordt het toch lastig. Energie opwekken is prima, maar NIET in MIJN ACHTERTUIN. Daarom ons pleidooi voor het instellen van een burgerplatform dat echt mee kan beslissen over de te nemen stappen. In de RES-regio Food Valley zijn hier al positieve ervaringen mee opgedaan. We waren dan ook verheugd dat het college onze suggestie die wij hiervoor tijdens het Rondetafelgesprek hebben gedaan wil overnemen.

Ook moeten we opletten dat de discussie niet gekaapt wordt door suggestieve uitspraken, onwaarheden en onduidelijkheden. Daarom een pleidooi om zo snel mogelijk werk te maken van het dashboard voor Heeze-Leende (maar ook voor de regio) waarin inzichtelijk wordt gemaakt wat er op dit moment en de komende jaren aan elektriciteit en warmte nodig is in Heeze-Leende en wat de bijdrage van de verschillende technische oplossingen is.   Dit om een beeld te krijgen van wat we kleinschalig op kunnen lossen (zon op dak) en wat we grootschalig zullen moeten oplossen met zonneparken en windmolens. De ene keer hoor je dat we aan 4 windmolens genoeg hebben, dan weer dat er wel 30 geplaatst gaan worden vanwege het feit dat onze gemeente de energieleverancier gaat worden voor de hele regio.

Wij zijn van mening dat we de komende periode twee sporen moeten gaan bewandelen:

  1. Veel sterker inzetten op zon op dak en zon op gevels. Hierbij streven bijvoorbeeld andere Brabantse RES-en naar minimaal 35% van de totale opgave op minimaal 25% van de grote daken als inzet voor zon op dak in 2030. Hiermee wordt de druk op het buitengebied beperkt en wordt ook een alternatief geboden voor grootschalige zonneparken op landbouwgrond. Hier komt nog bij dat veel minder problemen gaan ontstaan in het aansluiten van deze “kleinschalige” oplossingen op het nu al volle elektriciteitsnet. Hierbij wel graag onderscheid maken tussen zon op dak bij particulieren en zon op grote daken, dat ook door de RES meegeteld mag worden in onze taakstelling van 2 TwH voor de regio.
  2. Doorgaan met verder onderzoek naar waar binnen de regio en binnen Heeze-Leende grootschaliger opwek mogelijk is. Dit enerzijds via de PLanMer procedure en de keuzes die nog gemaakt moeten worden in RES-verband en anderzijds via het eigen onderzoek naar de energiecorridor langs de A67. Dit laatste wat ons betreft exclusief het traject langs de Strabrechtse Heide. Kortom ook hier een tweesporenbeleid.

Dan willen we als laatste punt het onderwerp innovatie nog even de revue laten passeren. Laat hier geen misverstand over bestaan, wij zijn ook voor innovatie waar mogelijk. Zeker in de Brainportregio moeten we hier vol op inzetten. Echter wat wij steeds vaker merken, ook hier in de gemeenteraad, is dat innovatie vaak als excuus wordt gebruikt om op dit moment maar even niks te doen. Dit laatste kunnen we ons echter niet permitteren. Daarom een concrete oproep aan het college om waar mogelijk stappen te zetten. Een voorbeeld hiervan is de al lang slepende herontwikkeling van de vuilstortplaatsen die nota bene eigendom zijn van de gemeente zelf. Hoe het ook kan hebben we begin mei zelf mogen bekijken in de gemeente Weert, waar op gemeentelijk eigendom in relatief korte tijd een zonnepark is neergezet door de plaatselijke energie coöperatie.

Dan over de zienswijze op de concept RES 1.0 zoals die voorligt. In grote lijnen kunnen we ons vinden in het concept dat door het college is opgesteld.  Dit rekening houdend met de wijzigingen die nog zijn voorgesteld door een aantal fracties. Zie hiervoor het ingediende amendement. We gaan ervan uit dat de door ons voorgestelde wijzigingen in het amendement van de raadswerkgroep duurzaamheid opgenomen gaan worden.

Een laatste punt: we vinden het bijzonder jammer dat er tot op heden niks is gedaan met onze suggestie om het proces om te komen tot de RES 1.0 (dat eind van het jaar vastsgesteld wordt in de raad) niet nu al te delen met de raad bij het behandelen van de Concept RES 1.0. Wanneer we worden we hierover bijgepraat?

 

Vaststellen van de Warmte Transitie Visie

Het is goed dat er gedegen onderzoek is gedaan naar wat de Warmte Transitie gaat betekenen voor de bewoners en bedrijven van Heeze–Leende.  We kunnen in grote lijnen instemmen met de VTW, maar hebben daarnaast ook enkele concrete aandachtspunten en een motie die we willen indienen.

De geleidelijke overstap van aardgas naar duurzame warmte betekent voor iedereen een grote stap. Het is daarom van wezenlijk belang dat de gemeente richting geeft aan deze ontwikkeling zodat inwoners en bedrijven weten waar zij zelf rekening mee moeten houden.  Kan ik misschien aansluiten op groen gas? Zijn er plannen voor een warmtenet in mijn buurt of moet ik individueel aan de slag met een warmtepomp? De plattegronden die hiervoor zijn opgenomen in de WTV geven wel richting, maar zijn nog niet duidelijk en concreet genoeg. We moeten ons ook realiseren dat, door de nadruk op individuele oplossingen met b.v. warmtepompen, er aanzienlijke toename van het elektriciteitsverbruik voor de gemeente als geheel aankomt. Hier wordt nog veel te weinig rekening mee gehouden in de concept RES.

We moeten opletten dat de discussie de komende periode te veel gaat over technische oplossingen. We moeten inwoners en bedrijven op de eerste plaats wijzen op de noodzakelijke gedragsverandering om minder energie (warmte en elektriciteit) te gaan gebruiken en op de tweede plaats stappen te zetten voor verdere isolatie van woningen en bedrijven. Dit onder het motto: wat je niet nodig hebt hoef je ook niet op te wekken. Hier is nog grote winst te behalen.  Je zou hier financiële stimuleringsmaatregelen voor kunnen inzetten waarbij bewoners een lagere OZB gaan betalen als hun energielabel erop vooruitgaat (bijvoorbeeld van D naar B). Met dank hierbij aan het IVN, dat hiervoor een voorstel heeft gedaan.

Terug naar de WTV. We constateren dat er goede voornemens zijn vanuit het college, maar deze nog weinig concreet en meetbaar zijn gemaakt. Vandaar dat wij pleiten voor de realisatie van een stevig uitvoeringsprogramma dat om de twee jaar wordt geactualiseerd met daarin concrete doelstellingen gericht op wat de gemeente zelf gaat doen en wat we van onze inwoners (eigenaren en huurders) en bedrijven mogen verwachten. Daarom dienen wij de volgende motie in, die ook is aangenomen:

De raad van de gemeente Heeze-Leende in openbare vergadering bijeen op 31 mei 2021

Kennis genomen hebbend

Van het raadsvoorstel tot vaststelling van de Transitie Visie Warmte (TVW)

Overwegende dat

  • Er in de Transitie Visie Warmte (nog) geen concrete en meetbare doelstellingen zijn opgenomen om de komende jaren (2022 – 2030) de overstap te maken van aardgas naar duurzame warmte in 2050.
  • De warmte transitie een zeer dynamisch proces waarin wijzigingen in wetgeving, technische mogelijkheden en aanpak van de transitie elkaar snel opvolgen. Het is daarom belangrijk dat minstens eenmaal per raadsperiode (4 jaar) de TVW wordt geactualiseerd.
  • Het belangrijk is dat niet alleen de TVW wordt geactualiseerd maar dat de voortgang van de realisatie van de uitvoeringsplannen door de raad adequaat kan worden gevolgd en eventueel bijgestuurd.
  • Het voor een inwoner/bedrijf nog steeds erg lastig is om op basis van de TVW te bepalen welke situatie van toepassing is voor zijn woning/bedrijf (individueel/klein-collectief aan de slag, gebruik maken van groengas, warmtenet enz.)

Verzoekt Het college van Heeze-Leende om:

  • Te komen tot een uitvoeringsprogramma (looptijd van telkens 2 jaar) waarin concrete en meetbare doelstellingen worden geformuleerd om de komende jaren  (2023 – 2025 – 2027 enz.) de overstap te maken van aardgas naar duurzame warmte. Dit uitgesplitst voor de verschillende gebruikers: woningeigenaren, huurders, bedrijven en instellingen en de gemeente zelf.
  • Dit uitvoeringsprogramma dit jaar nog voor te leggen aan de raad.
  • In dit uitvoeringsprogramma een interactieve kaart of ander instrument op te nemen, waarmee een individuele burger/bedrijf kan bepalen welke situatie van toepassing is voor zijn woning/bedrijf (individueel aan de slag/klein-collectief, gebruik maken van groengas, warmtenet enz.).

 

en gaat over tot de orde van de dag