Binnen de bebouwde kommen maakt de gemeente schoon. Ook ploegen van Ergon maken schoon; in de kernen en langs drukke uitvalswegen, zoals Leenderweg, Geldropseweg, Nieuwendijk, de Zegge, Sterkselseweg. Bij Ergon werken mensen die bijvoorbeeld in een reïntergratietraject zitten of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ergon vindt het positief dat burgers mee rapen, maar wijst erop dat dit wel hun personeel werk uit handen neemt waar zij speciaal voor de weg op gaan.

Aangeraden wordt om vooral te rapen waar de gemeente en Ergon niet of weinig komen: bij fiets- en wandelpaden in natuurgebieden. Ook troep dat meer dan twee meter van paden af in de berm ligt, wordt niet mee genomen, dus daar kunnen inwoners zeker een nuttige bijdrage leveren.

Ook onder onze GroenLinks-leden zijn enkele zwerfvuilrapers. Zij hebben inmiddels afstemming gezocht met Ergon. Niet alleen blikjes, flesjes en verpakkingsmateriaal slingeren overal rond. Ook sigarettenpeuken zijn een fors milieuprobleem. Ze zijn van synthetisch materiaal en vervuilen het milieu. Dieren zien ze soms voor voedsel aan en kunnen er dood aan gaan. Een smeulende peuk kan natuurbranden veroorzaken. Daarom heeft José Verbeek de gemeente gevraagd hier in de gemeentelijke nieuwsbrief aandacht aan te geven. Fijn dat daar ook gehoor aan is gegeven. Lees HIER het bericht hierover.

Op zaterdag 2 juli heeft het Nationale Peukencollectief de nationale ‘plastic peukmeuk’ opruimdag georganiseerd. Lees er HIER meer over.