Daarom hebben we schriftelijke vragen ingediend. Heeze-Leende heeft de ambitie om de biodiversiteit en de waterkwaliteit te verbeteren, ook in agrarisch gebied. Glyfosaat schaadt het bodemleven en wanneer het afspoelt naar sloten ook het waterleven.
Er zijn steeds meer aanwijzingen voor risico’s voor de volksgezondheid, voor zowel gebruiker als inwoners (waaronder Parkinson). Het middel is niet verboden, maar de overheid hoort burgers te beschermen tegen schadelijke stoffen, zelfs als niet 100% bewezen is dat deze schadelijk zijn (voorzorgprincipe).
Graag toelichting van het college door het beantwoorden van de vragen:
1. In het duurzaamheidsbeleid staat: “...het stimuleren van het gebruik van ecologisch verantwoorde gewasbeschermingsmiddelen, bijvoorbeeld door proactief met agrariërs de alternatieven voor het gebruik van glyfosaat te bespreken.”
Heeft de gemeente hier al werk van gemaakt? Zo niet, wanneer gaat dit opgepakt worden?
Antwoord: Nee, hier is nog geen uitvoering aan gegeven. Met de uitbreiding van de capaciteit binnen duurzaamheid in het vooruitzicht, kunnen we in 2024 naar verwachting meer aandacht aan dit onderwerp besteden.
2. Welke mogelijkheden heeft de gemeente nog meer om het gebruik van glyfosaat binnen de gemeentegrenzen te verminderen?
Antwoord: Binnen de huidige regelgeving zijn de mogelijkheden om een verminderd gebruik van glyfosaat af te dwingen zeer beperkt, het gebruik ervan wordt immers toegestaan door de Europese Unie. De Europese commissie liet glyfosaat in december 2017 voor een beperkte periode van 5 jaar toe, en niet voor de gangbare periode van 10 jaar. De stof moest daarom na vijf jaar, dus uiterlijk in december 2022, opnieuw zijn beoordeeld. Vanwege het zeer uitgebreide beoordelingsdossier besloot de EU de goedkeuring voor een jaar administratief te verlengen. De EU moet nu voor 15 december 2023 definitief over de goedkeuring van de stof beslissen.
Als het gaat om pachtgronden in eigendom van de gemeente, wordt sinds 2022 in de nieuwe pachtovereenkomsten als voorwaarde een verbod op het gebruik van glyfosaat-houdende middelen opgenomen.
3. Is de gemeente bereid om via de gebruikelijke communicatiekanalen ondernemers en andere inwoners te informeren over de risico’s van glyfosaatgebruik voor het milieu en de gezondheid?
Antwoord: Ja, via de communicatiecampagne ‘Duurzaam Vooruit’ kunnen we inwoners en ondernemers informeren over dit onderwerp.
4. Langs de oostrand van het perceel is het gif over enkele meters in de sloot terecht gekomen en ook in de berm, die eigendom van de gemeente is. Deze sloot stroomt af naar de Groote Aa.
Kan de wethouder toezeggen dat de gemeente in gesprek gaat met de agrariër die hier aan het werk is geweest om herhaling in de toekomst te voorkomen?
Antwoord: Als gemeente zijn wij geen bevoegd gezag in deze, dat is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Als er aanwijzingen zijn dat gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen zich niet aan de regels houden, dan kan hierover bij de NVWA een melding worden ingediend.
Reactie GroenLinks: Waterschap de Dommel is hier het bevoegd gezag. Mensen van het waterschap zijn vlak na een melding hierover daar gaan kijken omdat het middel in de sloot terecht is gekomen. Het perceel is al vrij snel daarna omgeploegd, zodat de oranje kleur niet meer te zien was.
We hopen dat het 'kunnen' bij vraag 3 ook betekent dat de gemeente zal gaan waarschuwen voor risico's bij het gebruik van dit middel. Wordt vervolgd.