Het gemeenschappelijk uitgangspunt na de verkiezingen was: eerst het programma schrijven, daarna de wethouders erbij zoeken die de meeste kennis en kunde hebben om dat uit te gaan voeren. Kiezen op kwaliteit. Wethouders die als team voor de héle raad aan de slag gaan, op basis van het door alle partijen samen vastgestelde akkoord (programma). De grootste partij, Lokaal Heeze-Leende, heeft hierbij het voortouw genomen in de persoon van Toon Snoeijen. Hij kreeg daarmee wel een spilfunctie als informateur.
Fractievoorzitter Chris Jacobs en raadslid en Alide Hijmans hebben tijdens de werkbijeenkomsten met de raadsleden zich ingespannen om zoveel mogelijk van onze speerpunten in het programma opgenomen te krijgen. Ze hebben steeds het bestuur en de fractievertegenwoordigers als klankbord bij dat alles gebruikt. De thema's werden over groepjes raadsleden verdeeld, dus onze invloed op de formuleringen was niet op alle beleidsterreinen even groot. Een vollediger en meer systematische aanpak had nóg veel meer tijd gekost - vandaar. Bovendien nam Chris Jacobs deel aan de bijeenkomsten van de fractievoorzitters, waarin de voortgang van de formatie is besproken. Vertrouwelijk werd alvast een aanvang gemaakt met het formuleren van het raadsbrede akkoord. Dat staat inmiddels grotendeels in de steigers.
Onze serieuze suggestie om een vorm van assessment voor de wethouderskandidaten deel te laten uitmaken van de procedure heeft het helaas niet gehaald, en ook van een verdere bespreking van de mogelijkheden om tot een objectivering van de keuze van de wethouders te komen is het niet gekomen. GroenLinks heeft een wethouderskandidaat naar voren gebracht met veel ervaring, ook met het werken met een raadsbreed programma. Hij was niet uit onze gemeente afkomstig. Daarnaast hebben we gepleit voor vier wethouders.
Door de informateur is inmiddels voorgesteld om niet vier, maar drie wethouders te gaan kiezen, en wel drie bekenden: de huidige wethouder Jan de Bruin (LHL), voormalig raadslid Robert Groenewoud (VVD) en huidig raadslid Maaike van Breugel (ABHL). Op zich spijtig dat het college niet kan profiteren van de onmiskenbare kwaliteiten van onze kandidaat, maar onvoldoende reden voor GroenLinks om de raadsbrede samenwerking te verlaten. Kortom, niet ons ideale plaatje, maar we herkennen ons er voldoende in.
Het CDA begrijpt niet dat hun kandidaat en huidig wethouder Frank de Win er niet bij zit. Dat levert spanningen op. Daar komt nog bij dat iemand, van welke partij ook, de gevraagde vertrouwelijkheid niet in acht heeft genomen. Gevolg was een nogal tendentieus bericht op Heeze-Leende24 op 28 april. De strekking daarvan lijkt ons overigens onjuist, en we willen er verder geen woorden aan besteden. Inmiddels is onder verantwoordelijkheid van informateur Toon Snoeijen het volgende persbericht -op 29 april- naar buiten gebracht:
Voortgang formatieproces gemeente Heeze-Leende
Direct na de verkiezingen is de nieuwe gemeenteraad van Heeze-Leende meerdere keren met elkaar in gesprek gegaan om afspraken te maken over de nieuwe bestuursperiode. Iedereen was het erover eens dat we dat met zijn allen samen willen gaan doen (opstellen van een raadsprogramma en niet langer volgens het coalitie-oppositie model) en wel op de volgende manier en volgorde:
1. WAT vinden we in de komende periode heel erg belangrijk om te gaan realiseren;
2. HOE moet dat dan aangepakt of uitgewerkt gaan worden;
3. WIE zijn voor de verdere uitvoering van het raadsprogramma het meest geschikt om dat als wethouder voor de raad te gaan organiseren;
Het raadsprogramma is nu in concept nagenoeg gereed en daaruit is gebleken dat er een grote mate van eenduidigheid is over wat we willen gaan realiseren. Tevens ook ten aanzien van het “HOE” is er brede instemming. Ook hebben we samen onderkend dat op een aantal specifieke onderdelen toch nog aanvullende informatie en meer achtergrond nodig is, alvorens tot een definitief standpunt te komen. Het raadsprogramma wordt geen dichtgetimmerd verhaal. Er is ruimte voor verschil van opvatting en voldoende voer voor discussie en debat blijft nadrukkelijk aanwezig.
Het opstellen van het raadsprogramma wordt over enkele dagen afgerond. Hierna zal het vanuit een doorrekening nog op realisme en uitvoerbaarheid worden getoetst (hebben we er wel genoeg geld voor en is er voldoende menskracht.)
Nu het “WAT “en “HOE” duidelijk vorm en inhoud heeft gekregen, is vervolgens ook al met elkaar besproken over het “WIE”. M.a.w. welke personen voor de functie van wethouder in aanmerking komen. Een grote meerderheid van de gemeenteraad is voor het voorstel dat mevrouw Maaike van Breugel en de heren Jan de Bruijn en Robert Groenewoud namens de raad (en niet namens een specifieke fractie) naar voren geschoven zullen worden. Vervolgens kunnen ze op 9 mei 2022 benoemd worden als wethouder! Aansluitend kunnen zij samen met burgemeester Paul Verhoeven de portefeuilles verdelen en aan de slag gaan. Samen de goede dingen doen voor onze inwoners, verengingen, ondernemers en instellingen, want dat blijft het allerbelangrijkste van alles.
Het raadsprogramma zelf zal – nadat kennis is genomen van de doorrekening – op een later moment door de gemeenteraad besproken worden. Er is dan nog ruimte om het raadsprogramma bij te stellen en uiteindelijk vastgesteld te worden. Hierna vormt dit raadsprogramma de definitieve opdracht aan het nieuwe college van B & W en de ambtelijke organisatie.
----
In het Eindhovens Dagblad verscheen hierover al snel dit artikel.