In maart lazen we: "Burgemeester en wethouders hebben het voornemen om de bestemming “Agrarisch-Agrarische Bedrijf” op Paaldijk 4 en 10 in Leende te wijzigen in de bestemmingen “Bedrijf”. Omdat het hier niet om een bestemmingsplanwijziging gaat, maar om een ontwerpwijzigingsplan, is de raad hierbij niet betrokken. Desondanks reageerde GroenLinks toch op dit plan met enkele opmerkingen en vragen omdat de zaak raakt aan de stikstofproblematiek in Heeze-Leende. De antwoorden op de vragen staan onderaan deze pagina.

Deze verouderde veehouderijen zitten vlak tegen natura2000-gebied het Leenderbos aan. Aan nr. 4 en 10 zijn 749 en 1400 varkens vergund. Het wijzigingsplan zal de ruimtelijke kwaliteit verbeteren. Daar is GroenLinks blij mee, maar hiermee zal de stikstofneerslag op het naastgelegen Leenderbos niet of nauwelijks afnemen want de stallen zijn niet in gebruik. Er wordt 2200 m2 aan overtollige stallen gesloopt. De initiatiefnemers beogen de beide locaties te herbestemmen ten behoeve van elk één agrarisch-technisch hulpbedrijf. Ze maken gebruik van de regeling Ruimte voor Ruimte. 

De varkenshouderij met verreweg de hoogste vergunde uitstoot blijft, voor zover wij weten, in bedrijf. De vergunde ammoniakuitstoot van Paaldijk 11 is met 9156 kg per jaar een ware piekbelaster. Er zijn maar twee veehouderijen in Heeze-Leende met een nog hogere vergunde emissie.

Er zijn dertien veehouderijen gevestigd aan de Paaldijk. Die zorgen voor een fors cumulatief stikstofprobleem in het naastgelegen natura2000-gebied. De vergunde en feitelijk aanwezige aantallen dieren zijn veelal niet gelijk. Om een goed in beeld te krijgen van de stikstofbelasting zijn actuele dieraantallen nodig, met bijbehorende emissie-data. Het lijkt GroenLinks verstandig als de gemeente dit zou inventariseren, deze bedrijvencluster als geheel te bezien en te onderzoeken wat er gedaan kan worden om de stikstofbelasting daar te verminderen. Dat de keuze om te stoppen vrijwillig is, zou de gemeente niet moeten weerhouden om te onderzoeken wat er wél kan. Wellicht is er financiële ondersteuning van de provincie mogelijk, zoals in andere gemeenten al gebeurt.

Op blz. 31 van het aangenomen duurzaamheidsbeleid staat immers als doelstelling: "Het reduceren van de schadelijke milieueffecten van landbouw". Hier ligt een kans om de daad bij het woord te voegen. 

Vragen:

1) Is de gemeente bereid de feitelijke dieraantallen en emissies aan de Paaldijk te inventariseren en te onderzoeken hoe in dit gebied substantiële stikstofreductie bereikt zou kunnen worden?

2) Wat zijn de kosten die de gemeente maakt bij de onderhavige sanering?

3) Zijn er aan de Paaldijk bedrijven gevestigd die hebben aangegeven deel te willen nemen aan de stoppersregeling?

4) Kan de gemeente aangeven welke emissiereducerende technieken er gebruikt worden op Paaldijk 11?

 

Huisnummers Paaldijk, vergunde dieraantallen:

1 – 161 runderen

2- 60 runderen

3 – 222 koeien

4 – 1400 varkens

6 – 266 koeien

7 – 710 varkens + 27 runderen

8 – 29 runderen

9 – 90 runderen

10 – 749 varkens

11 – 2381 varkens

12 – 300 varkens + 120 runderen

13 – 111 runderen

15 – 252 runderen

paaldijkvragen