De gemeente heeft het groenstructuurplan geactualiseerd. Het is een ambitieus, gedetailleerd en kwalitatief goed plan dat aansluit bij de uitdagingen en behoeften van nu. Daar is GroenLinks blij mee. Ook met het meermaals noemen van mogelijkheden tot participatie van inwoners en belangengroepen stemt ons positief. Er is wel iets te zeggen over de timing van het plan. Was het niet beter geweest om het oude plan te actualiseren nadat de omgevingsvisie is opgesteld? Hieruit moeten we lering trekken en wachten met het actualiseren van het landschapsontwikkelingsplan voor het buitengebied totdat de omgevingsvisie is vastgesteld. Maar nu het plan er toch ligt zou het wat ons betreft niet verstandig zijn om het nu terzijde te leggen, zoals sommige partijen hebben voorgesteld.

Wat ons wel heeft verbaasd is dat er in de financiële paragraaf van het raadsvoorstel wordt aangegeven dat er geen financiële consequenties aan dit ambitieuze plan zitten. Door onder meer onze vragen tijdens het Rondetafelgesprek werd duidelijk dat aan de uitvoering van dit plan wel degelijk financiële consequenties zitten en dat er bij de kadernota hierover meer duidelijkheid komt. Ons voorstel is dan ook om nu wel het groenstructuurplan inhoudelijk te behandelen en voorlopig vast te stellen en te wachten met definitieve vaststelling totdat er een uitvoeringsplan beschikbaar komt met een uitgewerkte financiële paragraaf. Daarmee wordt ook duidelijk wat er concreet gedaan gaat worden de komende periode en wat onze inwoners gaan merken van het plan. In de tussentijd kan er wat ons betreft gewerkt worden in lijn met het beleid zoals dat is opgenomen in het nieuwe plan.

Graag zouden wij van het college horen wanneer de uitvoeringsplannen inclusief de financiële consequenties van het voorliggende beleid voor de raad beschikbaar komen.

Dan naar de inhoud. Zoals gezegd herkennen wij ons in veel elementen in het plan. Maar er zijn ook een aantal kritische kanttekeningen te maken en verdere verbeteringen aan te brengen. Twee punten: De stimulering van particulieren om tuinen te vergroenen gaat wat ons betreft niet ver genoeg. Hiervoor dienden we een motie in. En de beleidsregels m.b.t. natuurcompensatie kunnen wat ons betreft scherper worden geformuleerd. Hiervoor dienden we ook een motie in.

Het Groenstructuurplan is hier te vinden, onder punt 3 van de raadsagenda van 10 januari.

 

Motie 1:

Kennis genomen hebbend van het groenstructuurplan Heeze - Leende

Overwegende dat

  • In het groenstructuurplan sprake is van natuurcompensatie bij ruimtelijke ontwikkelingen en dat
  • De gemeente de ambitie heeft om verloren gegane natuurwaarden bij voorkeur nabij te compenseren en versterkt terug te brengen (par. 3.2.8)
  • Er b.v. bi j nieuwe woningen binnen de bebouwde kom in eerste instantie gecompenseerd gaat worden op basis van oppervlakte (m2)
  • Het enige jaren duurt voordat het nieuwe groen (b.v. bomen) qua volume (m3) vergelijkbaar is met het verdwenen groen dat moet worden gecompenseerd.

Verzoekt het college van Heeze-Leende om:

De volgende beleidsregel in het groenstructuurplan op te nemen:  Dat bij natuurcompensatie, wanneer het om herplant van bomen gaat, behoud van het bestaande groenvolume (m3) als uitgangspunt genomen wordt in plaats van m2. En zoveel als mogelijk te compenseren op de oorspronkelijke locatie.

Resultaat: Deze motie haalde het niet. Wethouder de Win gaf een onbevredigend antwoord op de vraag wat er bedoeld wordt met het 'op een hoger niveau brengen van openbaar groen'. Hij hield namelijk in het midden hoe dat ingevuld kan worden: kan betrekking hebben op het areaal, maar ook op soortenkeuze. Met andere woorden: hij wist het ook niet. De gemeentelijke groenafdeling kan zodoende alle kanten op met deze zin uit het groenstructuurplan. De wethouder vindt niet dat behoud van groenvolume het doel moet zijn, maar de kwaliteit ervan. Hij had het hier over beplanting, terwijl wij hier nadrukkelijk herplant van bomen bedoelden. Het vervangen van een volwassen boom door 2 jonge sprieten, kan nooit een kwaliteitsverbetering zijn, ongeacht de soort die je kiest.

Motie 2, samen ingediend met de Partij voor Oud en Jong:

Kennis genomen hebbend van het groenstructuurplan Heeze - Leende

Overwegende dat

  • Privétuinen een groot deel uitmaken van het (potentiële) groen in de gemeente (citaat groenstructuurplan blz. 20)
  • Tuinen daarom erg belangrijk zijn voor de biodiversiteit (citaat groenstructuurplan blz. 20)
  • De verstening van particuliere (voor)tuinen nog altijd toeneemt
  • Een groot aantal gemeenten[1] al een gratis stenen/tegel ophaalservice biedt aan hun inwoners
  • De stimuleringsmaatregelen zoals beschreven in het groenstructuurplan zich beperken tot informeren over de voordelen van groen (paragraaf 3.2.11). Wij inschatten dat dit onvoldoende effect zal hebben.

Verzoekt het college van Heeze-Leende om:

Nader onderzoek te doen naar maatregelen die de gemeente kan nemen om particulieren te stimuleren om hun eigen tuin verder te vergroenen en beeldbepalende bomen op particulier terrein te beschermen. Hierbij kan gedacht worden aan onderdelen uit de groene menu kaart van de operatie steenbreek.

Meer specifiek denken wij aan de volgende maatregelen:

  • Een gratis service om bestrating en tegels die vrijkomen bij vergroening van je tuin op te halen
  • Subsidieregelingen vergelijkbaar met de regeling die er is voor het afkoppelen van regenwater
  • Gratis verstrekken van inheemse zadenmengsels
  • Onderzoeken of er animo is voor het verbinden van particuliere voortuinen en zogenaamd gemeentelijk snippergroen tot een buurttuin. Kansen voor zelfbeheer door bewoners die graag met groen werken kunnen zo mogelijk ook benut worden.
  • Actualisering van de lijst beschermde bomen op particulier terrein (in samenspraak met het IVN)
  • Deze maatregelen via een gerichte communicatiecampagne periodiek onder de aandacht blijven brengen van onze inwoners. Dit in samenwerking met b.v. het IVN.

[1] Een korte scan in gemeenteland levert al zo 10 gemeenten (o.a. Gorinchem, Zwolle, Houten, Arnhem, Utrecht) op die deze service aanbieden aan hun inwoners.

Resultaat: deze motie werd overgenomen door de wethouder. Hij leek de motie te beschouwen als een soort variatie op de al eerder aangenomen motie 'Groen in de wijk'. Zo was die niet bedoeld, maar we zijn uiteraard blij met de brede steun voor onze suggesties.