Er is met name geen sprake van een duidelijk beleid met betrekking tot de inzet van de diverse mogelijkheden om de burger te betrekken bij voorgenomen besluiten. En dat terwijl de Omgevingswet daar een belangrijk en frequent toe te passen principe van maakt.  

In juni 2020 heeft de minister ingestemd met het wetsvoorstel Versterking participatie op decentraal niveau, waarmee definitief duidelijk is geworden dat de ´oude´ inspraakverordening achterhaald is. Ook het ´burgerplatform´en het Right to Challenge* moeten daarin verankering krijgen. Dit recht heeft overigens ook nu al binnen het sociaal domein een basis in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. (art 2.6.7. WMO)

In het zicht van dit alles is het de vraag of er in de diverse geledingen, en met name ook in de gemeenteraad, het bewustzijn leeft dat er een geactualiseerd en herijkt participatiebeleid moet komen. Welke vormen van participatie zijn er? Wanneer wordt welke vorm gebruikt?
Juist de periode voorafgaand aan de invoering van genoemde wetgeving kan gebruikt worden om bij diverse aanleidingen de vraag te stellen: welke plaats krijgt dit straks in het participatiebeleid?

De vraag is:
- Heeft de gemeente (en de burger!) niet veel te winnen bij een actievere opstelling rond dit thema, niet alleen in het kader van de omgevingswet, maar gegeneraliseerd.
- Op welke wijze kan de gemeente hier het beste op inspelen, tijdens het traject naar een nieuwe participatieverordening?

* [Bij het Right to Challenge of Uitdaagrecht dagen inwoners of maatschappelijke organisaties de gemeente uit; zij zeggen dat zij bepaalde gemeentelijke taken (groenbeheer, dagbesteding), eventueel met enig budget, beter en goedkoper kunnen uitvoeren. De gemeente uitdagen kan nu ook al, bijvoorbeeld op grond van artikel 5 in de Grondwet (petitierecht)]

Meer hierover op www.gemeente.nu: De Gemeentewet gaat het ‘uitdaagrecht’ voor burgers regelen. Als gemeenten de uitvoering van beleid uit handen willen geven aan bewoners, dan moeten ze rekening houden met het nieuwe kader. Daarnaast dient er een lokale ‘participatieverordening’ te komen. 

Zie ook https://www.righttochallenge.nl/

Rijksoverheid.nl: De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het wetsvoorstel Versterking participatie op decentraal niveau. Het doel van het wetsvoorstel is de betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid van hun gemeente, provincie, waterschap en eilandraad vergroten.