GroenLinks is blij dat het onderzoeksrapport over de dorpshuizen er nu eindelijk ligt. Zeker omdat er dorpshuizen bij zijn die financieel in de knel zitten, kunnen we niet nog langer wachten. Ook moet er tempo gemaakt worden met de vervolgstappen zodat we als raad daadwerkelijk keuzes kunnen gaan maken en de dorpshuizen weten waar ze aan toe zijn. Dit op een zodanige manier dat we de financiële consequenties tijdig kunnen meenemen bij de begroting van 2025. Wij hebben een voorkeur voor scenario 2, dat ook is voorgesteld door het college. We hebben daarom met de VVD en een aantal andere partijen een amendement in gediend om voor de zomerstop helderheid te krijgen.

We moeten ons wel realiseren dat we te maken hebben met drie zeer verschillende dorpshuizen, waardoor maatwerk nodig. Kijkend naar de reactie van de besturen van de dorpshuizen op het onderzoek is het erg belangrijk dat er weer een duidelijk ambtelijk aanspreekpunt komt voor de dorpshuizen die hiervoor significant tijd vrij kan maken. Ook is het nodig dat bestuurders hier bovenop zitten om dit proces tot een goed einde te brengen. Wij willen graag middelen ter beschikking stellen om het college en de dorpshuisbesturen hierbij te ondersteunen.

Het onderzoeksrapport geeft veel aanknopingspunten voor het vervolg. Voor GroenLinks zijn met name belangrijke punten:

  • De ondersteunende functie van de dorpshuizen heeft verdere uitwerking nodig. In het rapport wordt gesproken over de invulling van bijvoorbeeld laagdrempelige dagbesteding voor ouderen in de verschillende dorpshuizen. Dit sluit mooi aan bij wat we hier in het beleidsplan sociaal domein over hebben opgenomen. Juist in de ochtend en de middag, wanneer de bezetting van de dorpshuizen minder is, zou dit een mooie win/win situatie kunnen opleveren.
  • Wij maken ons zorgen over het tempo waarin de mogelijke aankoop van ‘t Perron, dat van Wocom is, door de gemeente verloopt. Met verdere verduurzaming van het pand kunnen we de hoge energielasten weer onder controle krijgen.

Gelukkig zien we dat, na de voor de dorpshuizen zeer lastige coronaperiode, er weer volop activiteiten plaatsvinden. Daarmee is maar weer eens duidelijk geworden dat we niet zonder deze bruisende ontmoetingsplekken kunnen. En dit met dank aan de inzet van de besturen van de dorpshuizen die dit geheel vrijwillig doen. GroenLinks stemde niet in met het voorstel van het college, maar wel met het gezamenlijk ingediende amendement, samen met de VVD, PvOJ en D66.

De bijbehorende documenten en webcast zijn hier terug te vinden.