Daarom vroegen wij op 6 februari samen met D66 aandacht voor dit thema met een motie vreemd aan de orde van de dag. Deze motie is unaniem aangenomen.
Deze motie roept het college op om een evaluatie uit te voeren naar de bestaande minimaregelingen en vrijstellingen, om daarna samen met de raad te komen tot concrete voorstellen voor aanpassing, verbetering en vernieuwing van deze regelingen. Een van de punten hierbij is het vergroten van het bereik van deze regelingen en vrijstellingen, zodat meer inwoners hier gebruik van kunnen gaan maken.
De motie: Kennis genomen hebbend van:
- De antwoorden op onze vragen tijdens het vragenhalfuurtje tijdens de RTG van 23 januari.
- Het bericht van de NOS van woensdag 25 jan. waarin wordt geconstateerd dat gemeenten strenger zijn dan nodig bij gemeentelijke belastingen voor minima.
- Het artikel in het ED van afgelopen zaterdag. Ondanks financiële compensatie leven steeds meer mensen in energiearmoede.
- In Heeze – Leende hebben we het over een groep van ca. 600 huishoudens (peildatum 2020) die rond moeten komen van 130% van de bijstandsnorm. Het betreft o.a. eenouder gezinnen met opgroeiende kinderen en onze ouderen met AOW en een klein pensioentje.
- Het voornemen van het college om een advies op te stellen voor de raad m.b.t. alle minimaregelingen 130% (in kaart brengen van juridische, praktische en financiële consequenties) en de bereidheid om hiervoor een werkbijeenkomst met de raad te organiseren. Zie ook het antwoord van het college op vraag 6 van het vragenhalfuurtje waarin wordt gesproken over een situatie waarin we verkeren die noopt tot reflectie, analyse en actie.
Overwegende dat
- We niet op de stoel van de landelijke overheid moeten gaan zitten om ervoor te zorgen dat iedereen op een goede manier rond kan komen.
- We als gemeente wel verantwoordelijk zijn voor het creëren van een vangnet voor de groep met een relatief laag inkomen. Zeker in de huidige periode waarin het rijk steken laat vallen.
- Juist deze kwetsbare doelgroep in een achterstandspositie terecht kan komen in de maatschappij als we hier niet tijdig op anticiperen.
- Het bereik van de huidige energietoeslag regeling hoog is, maar dat het bereik van andere minimaregelingen en vrijstellingen aanzienlijk lager ligt. Zie ook de signalen van onze partners tijdens de Sociaal Domein markt op 5 juli jl. in de hal van het gemeentehuis.
- Dat bepaalde groepen (b.v. AOW’ers met een klein pensioen, statushouders) niet goed te bereiken zijn voor bestaande regelingen. Uit onwetendheid, schaamte of anderszins.
Verzoekt het college van Heeze – Leende om:
- Zo snel mogelijk (april uiterlijk mei 2023) een werkbijeenkomst te beleggen met de hele raad over het thema bestaanszekerheid.
- Ter voorbereiding op deze bijeenkomst een korte evaluatie uit te voeren gericht op de huidige regelingen en vrijstellingen voor op inwoners met een relatief laag inkomen. Als voorbeeld kan dienen een evaluatie van de gemeente Berg en Dal. Hierbij specifieke aandacht voor de uitvoering van de energietoeslag 2022 en 2023 (vanaf 1 juli).
- Nog voor de zomer van 2023 te komen met een voorstel richting de raad:
- Om het bereik van bestaande regelingen/vrijstellingen te vergroten voor de verschillende doelgroepen.
- Om mogelijke aanpassingen door te voeren in bestaande regelingen/vrijstellingen en evt. nieuwe regelingen in te voeren.
- Na besluitvorming door de raad de aangepaste regelingen/vrijstellingen zo spoedig mogelijk na de zomer van kracht te laten worden zodat onze inwoners hier voor de winter van 2023 - 2024 gebruik van kunnen gaan maken.