Op 12 december stond een raadsvoorstel dat dit regelt op de raadsagenda. GroenLinks is enthousiast over dit voorstel. Complimenten aan het college. Wel hopen we dat de regeling snel uitgebreid wordt naar particuliere verhuurders van woningen en bedrijfspanden. Deze beslaan toch 7% van het vastgoed in onze gemeente.

Samenvatting van het raadsvoorstel:

Met De Groene Zone Isoleren ontzorgen we particuliere woningeigenaren bij het nemen van isolatie maatregelen in de eigen woning. De gemeente ontzorgt de bewoner door op te treden als contractpartner. De bewoner ontvangt daarnaast een energieadvies, gebaseerd op een integrale scan van de eigen woning. Tot slot kunnen deelnemers desgewenst een lening afsluiten voor de isolerende maatregelen, via de Stimuleringslening Duurzaam Thuis of het Nationaal Warmtefonds. Minimaal een groot deel hiervan wordt gedekt door de besparing op de energierekening en de subsidie op de isolatiemaatregelen. De volgende isolatiemaatregelen worden aangeboden in dit project: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, raamisolatie en kleine ventilatie toepassingen.

De succesfactor van het project is dat de inwoners geheel ontzorgd worden. Veel particuliere woningeigenaren geven aan dat zij willen investeren in het isoleren van hun huis. Maar zij stuiten op een aantal drempels waarvan het uitzoekwerk, de administratieve handelingen, de financiën en het zelf organiseren van het onderhoud de belangrijkste zijn. Deze bezwaren worden in het project weggenomen: de woningeigenaar wordt volledig ontzorgd. Ook wordt ondersteuning gegeven bij het aanvragen van subsidies.

Met het energieadvies krijgt de bewoner een onafhankelijk advies over de kosten en opbrengsten van alle mogelijke besparingsmaatregelen. Daarmee krijgt dus ook een advies of het meedoen met de aangeboden isolatiemaatregelen zinvol is. Ook krijgt de bewoner handvatten om eventueel verder gaande maatregelen te nemen, zoals de aanschaf van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen of zonneboiler. Tevens geeft het advies een indicatief energielabel van de woning, dat inzicht geeft in de situatie op het moment dat de isolatiemaatregelen getroffen zijn.

Ook de gemeente wordt ontzorgd. Een ambtelijke projectgroep (Waalre, Deurne, Best en Son- en Breugel) heeft dit project opgezet en uitgedacht. De 21 gemeenten in de regio hebben van deze projectgroep de beschikking gekregen over alle benodigde documenten. Ook financieel wordt de gemeente ontzorgd. Deelnemers kunnen indien gewenst een lening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Ook worden ze geholpen bij het aanvragen van subsidie. Wat betreft de lening en de administratie ervan wordt de gemeente ontzorgt.

Tijdens de vergadering vroeg onze fractievoorzitter of de Energiecoöperatie betrokken is en een rol heeft in de uitvoering. De wethouder gaf aan dat inwoners graag persoonlijk advies krijgen. “De energiecoöperatie zal de beperkte menskracht vooral inzetten voor informatievoorziening in groepsverband.”

Lees het hele voorstel hier.

De agenda van de raadsvergadering van 12 december is hier te lezen. Daar is ook een document te vinden met veelgestelde vragen & antwoorden over dit project.