Raadslid Alide Hijmans was er tijdens de raadsvergadering op 6 februari duidelijk over: “Heeze moet geen klein-Wassenaar worden. Onze gezamenlijke ambitie om op de eerste plaats het aantal betaalbare woningen te vergroten, kunnen we niet al de eerste de beste keer naast ons neerleggen. Dat zou het een praatje voor de Bühne maken en een precedent opleveren. Als we nu uitsluitend dure flats accepteren, dan kunnen gelijksoortige bouwplannen in de toekomst moeilijker geweigerd worden en is er over vier jaar niets veranderd.”
Besturen is keuzes maken. Naast meer sociale huurwoningen zijn huizen van zo´n €350.000 of €1000 huur hard nodig. De keuze is hier niet: dure appartementen of het verder laten verkrotten van de huidige panden. Dat laatste wil natuurlijk niemand. Er zijn vast ontwikkelaars te vinden die wél betaalbaarder appartementen willen bouwen. Er is daarvoor wel een actieve opstelling nodig van de gemeente. Ontwikkelaars bouwen immers liefst voor het hogere marktsegment omdat dit de meeste winst oplevert.
Naast de prijs vinden wij ook dat het voorliggende ontwerp op een stedenbouwkundig niet fraaie manier ingepast is op een centrale zichtlocatie. En dat resultaat is niet tijdelijk, maar zal voor lange tijd het aanzicht van het lint door Heeze mede bepalen. Het voegt zich niet in het Lint maar doorbreekt het, met een lastig te bereiken parkeerterreintje tegen het natuurgebied aan. Wat we hier missen is een soort masterplan dat de richting aangeeft voor toekomstige ontwikkelingen langs het lint, maar wat niet is kan nog komen.
Ook aan de Breedvennen in Leende zijn huizen gepland.
Besturen is keuzes maken. Ook in dit geval. Het is een soort noodgreep: tien tijdelijke en –zonodig- verplaatsbare woningen op krappe perceeltjes. Dit in een omgeving waar niets vergelijkbaars staat, tussen meest vrijstaande huizen in een open gebied. Qua duurzaamheid zijn er wel kanttekeningen te plaatsen bij tijdelijke woningen. Ze zijn bepaald niet optimaal. Daar staat iets tegenover: ze kunnen sneller (prefab) geplaatst worden dan reguliere huizen en alle beetjes helpen, zeker voor wie echt in (woning)nood zit. Zijn tien woningen een druppel op een gloeiende plaat? Voor de betrokkenen een lot uit de loterij en dat is ze gegund.
Terecht hebben we in het raadsprogramma opgenomen dat we ervaring willen opdoen met het plaatsen van tijdelijke huizen, tiny houses of hoe je ze ook noemt. Ook hebben we gekozen voor een actieve rol van de gemeente. Dat de wethouder het raadsprogramma serieus neemt vinden wij een goede zaak.
In de gekozen constructie wijst Wocom de woningen toe en dat is prima. Dat moet niet te dicht bij de politiek liggen. Er wordt soms gevraagd om voorrang voor ´eigen inwoners´. Laten we duidelijk zijn: álle inwoners van de gemeente zijn eigen inwoners. De ene inwoner is immers niet meer ´eigen´ dan de andere. Dit plan zal niet voor de eeuwigheid de situatie aan de Breedvennen bepalen. Daarom kunnen we over een aantal bezwaren wel heenstappen. De opgedane ervaring kunnen we hopelijk goed gebruiken bij volgende projecten.
Alide Hijmans was aanwezig bij een bijeenkomst voor direct omwonenden. Die zijn bepaald niet blij. Zij wisten dat er op termijn gebouwd zou gaan worden, maar hadden een versnelde, tijdelijke bebouwing niet verwacht.
Meer over deze plannen kun je vinden in de raadsagenda van 6 februari.