Groeizaam, nat weer viel samen met een beperkte beschikbare capaciteit van groenmedewerkers in de vakantieperiode (zie de uitleg van de gemeente). Het college reageerde op de klachten met de toezegging dat er een evaluatie van het maaibeleid komt en dat er een plan voor 2024 zal worden opgesteld.

Daarom was onze verbazing groot dat ABHL en PvOJ met een motie kwamen om het nieuwe, ecologische maaibeleid nu al terug te draaien, zonder een zorgvuldige evaluatie. Ook werd in de motie een relatie gelegd met de motie fietsvriendelijke gemeente uit 2022 en het onkruidvrij houden van verharding en goten langs wegen. Er werden hier verschillende zaken op een hoop gegooid die los van elkaar staan. Dat het verkeer geen hinder mag ondervinden van overhangend groen is al staand beleid waar geen discussie over is. Het nieuwe maaibeleid heeft alléén betrekking op grasstroken en veldjes, niet op het onkruidvrij houden van bestrating.

ABHL ging ook voorbij aan de doelstelling: het vergroten van de biodiversiteit en het kilmaatbestendiger maken van de kernen, niet alleen in het buitengebied maar juist ook in de bebouwde kom. Er komen planten tot bloei wanneer je minder maait, waardoor de toch al zo geplaagde insecten een leefplek vinden. Bodem onder hoger gras droogt minder snel uit in hete maanden. En ja, dat je nieuw beleid niet geheel realiseert in één seizoen moge duidelijk zijn. En ja, het is even wennen, maar je mag ook van de hedendaagse mens, geconfronteerd met alle klimaatproblemen en biodiversiteitsverlies vragen iets verder te kijken dan alleen naar de afstelling van de grasmaaier.

Het risico dat het ecologisch maaibeleid teruggedraaid zou worden zag GroenLinks genoodzaakt met een tegenmotie te komen, mede ingediend door D66 en de VVD. Nadat de stemmen staakten op 2 oktober, zijn de twee moties op 30 oktober opnieuw in stemming gebracht. De motie van ABHL is verworpen. Wij hebben onze motie ingetrokken nadat wethouder Groenewoud de toezegging deed dat in het eerste kwartaal van 2024 een evaluatie van het maaibeleid zal komen. De motie luidde:

Kennisgenomen hebbend van

  • De motie vreemd van ABHL, die het college vraagt om een einde te maken aan het nieuwe, ecologische maaibeleid.

Overwegende dat

  • Pas in de lente van 2023 gestart is met het minder vaak maaien van een deel van de grasvelden en grasstroken.
  • Het college voldoende gelegenheid gegeven moet worden om de maaifrequentie en het wel/niet maaien op specifieke locaties (o.a. speelweides) aan te passen. Dit ook op basis van signalen van inwoners.
  • De gemeente over het maaibeleid intensiever moet communiceren en inwoners duidelijk maken waar ze wensen kenbaar kunnen maken over specifieke lokaties en dat deze reacties welkom zijn.
  • Een besluit over het stoppen met het ecologisch maaibeleid na zorgvuldige evaluatie zou moeten gebeuren. Daarvan is geen sprake wanneer het nieuwe beleid al na een half jaar wordt verlaten.
  • Het IVN bezig is met het inventariseren van de uitvoering van het maaibeleid in de wijken, waarna hun bevindingen mee kunnen worden genomen in de evaluatie van het beleid.
  • Wanneer de raad het ecologisch maaibeleid nu terugdraait, er geen deugdelijk participatieproces heeft plaatsgevonden waarin alle stakeholders zijn betrokken.
  • In het door de raad vastgestelde duurzaamheidsbeleid staat: Toewerken naar een natuur inclusieve bebouwde omgeving, o.a. door biodiversiteitsbevordering.
  • Verhoging van de biodiversiteit niet alleen nodig is in het buitengebied maar juist ook in de bebouwde kom.
  • Ecologisch maaien een belangrijke schakel is in het klimaatbestendiger maken van de kernen. Langer gras zorgt dat de bodem minder snel uitdroogt en heeft een verkoelend effect.
  • Het stoppen van ecologisch maaien zal resulteren in minder natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en weer toenemend gebruik het bestrijdingsmiddel Xentari.
  • Speelweides geen deel uitmaken van de plekken waar minder gemaaid wordt en veranderen van maaibeleid daar dus geen effect op heeft.
  • Dat het zijn van een "fietsvriendelijke gemeente" geen relatie heeft met het maaibeleid van grasvelden en grasstroken, maar alleen met het vrijhouden van de fietspaden van overhangend groen en het kort houden van de kanten van de fietspaden waar dit hinder oplevert voor het verkeer.
  • Het maaibeleid los moet worden gezien van het verwijderen van onkruid op de bestrating en in de goten langs de wegen. Dat behoeft zeker verbetering.

Verzoekt

Het college van Heeze-Leende om:

  1. Op dit moment geen besluit te nemen over het afscheid nemen van het nieuwe ecologisch maaibeleid.
  2. Voordat een besluit tot aanpassing van het ecologisch maaibeleid wordt genomen eerst een zorgvuldige evaluatie uit te voeren.
  3. Deze evaluatie ter beschikking te stellen aan de raad.
  4. Voor het volgende seizoen – een aangepast ecologisch maaibeleid aan de raad voor te leggen ter vaststelling.

Tot slot; Verbazend is de suggestie dat het nieuwe beleid te grootschalig zou zijn aangepakt. Wie het kaartje bekijkt waarop is aangegeven waar precies minder gemaaid zou gaan worden, ziet slechts een beperkt aantal groene vlekken. De oorzaak van het tegenvallende resultaat moet dan ook niet gezocht worden in het maaiplan, maar in de gebrekkige uitvoering. Ook de karige communicatie richting de inwoners hielp niet om draagvlak te krijgen voor minder maaien. Wat ook opvalt is dat de klagers zich nadrukkelijk laten horen in de (sociale) media, terwijl de voorstanders van minder maaien, die er zeker ook zijn, zich stilhouden. We hopen dat het plan om per wijk in samenspraak met inwoners het maaibeleid fijnmaziger in te gaan vullen, een succes wordt!

maaikaart