GroenLinks kan van harte instemmen met de uitbreiding van het aantal ambtenaren voor duurzaamheid. Dat is hard nodig. Maar we kunnen niet akkoord gaan met het eerste deel van het besluit, waarin we nu al instemmen met de doelstellingen zoals die zijn opgenomen in de notitie als bijlage bij het raadsvoorstel. Daarom hebben we samen met de VVD, D66 en PvOJ drie amendementen en een motie ingediend. Twee amendementen zijn aangenomen en de motie is overgenomen door de wethouder

Het is goed dat we zo concreet mogelijk onze ambities met bijbehorende doelstellingen m.b.t. de energietransitie gaan uitwerken. Het gaat erom dat we nu meters gaan maken m.b.t. besparing, isolatie en het opwekken van duurzame energie. We zien gelukkig dat er al flinke stappen worden gemaakt door onze inwoners. Je ziet overal busjes van isolatiebedrijven rijden en borden van zonnepaneelaanbieders en warmtepompinstallateurs in de voortuinen. Ook de woningbouwcorporaties zijn al flink aan de slag, bijvoorbeeld in de Nieuwe Hoeven.

In de verschillende kernen zien we dat er initiatieven zijn om via een Coöperatie aan de slag te gaan met zon op dak en het delen van energie in combinatie met opslag van energie. Wat ons betreft: hoe eerder hoe beter. De kunst is nu om deze ontwikkeling verder te versnellen, want de effecten van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en komen steeds dichterbij. Zie recent de overstromingen in Noord-Italië. Ook willen we voor onze energievoorziening niet meer afhankelijk zijn van onvoorspelbare dictators als Vladimir Poetin.

De doelstellingen zoals geformuleerd door het college, zijn echter nog niet compleet, soms nog niet concreet genoeg, soms onduidelijk en op onderdelen niet ambitieus genoeg. Daarom willen wij doelstellingen formuleren die realistisch en haalbaar zijn, maar ook van ambitie getuigen. Dit is in lijn met wat er landelijk gebeurt. Daarom hebben we met de VVD, D66 en PvOJ een amendement ingediend. Dit is aangenomen. Het amendement vraagt:

  1. In te stemmen met de voorlopig vastgestelde doelstellingen, zoals opgenomen in de notitie ‘actualisatie duurzaamheidsbeleid concrete doelstellingen.
  2. Op basis van deze voorlopige doelstellingen het duurzaamheidsbeleid te actualiseren en in het najaar ter besluitvorming voor te leggen.
  3. In het proces een extra afstemmoment met de raad in te ruimen, voorafgaand aan de besluitvorming in het najaar over het duurzaamheidbeleid, over de nadere uitwerking van de doelstellingen m.b.t. de energietransitie en de doelstellingen voor de overige duurzaamheidsthema's.
  4. Realistische, haalbare maar ook van ambitie getuigende en meetbare (tussen)doelen voor 2030 te formuleren m.b.t. de te realiseren energiebesparing en opwek van duurzame energie.

Aandacht voor specifieke groepen bij de energietransitie

We vragen specifiek aandacht voor inwoners met een laag inkomen die in een slecht geïsoleerd huis wonen. We zijn blij met het voornemen van het college om een specifieke aanpak te ontwikkelen voor deze kwetsbare groep. Wat we nog missen zijn doelstellingen met een aanpak die gericht is op bedrijven (agrariërs, bedrijventerreinen en kantoren) en particuliere verhuurders. Deze laatste groep betreft toch zo’n 7% van alle woningen in Heeze-Leende. Ook missen we doelstellingen die gericht zijn op lokale opslag van energie en het delen van energie tussen inwoners en bedrijventerreinen. Daarom hebben we samen met VVD, D66 en PvOJ een motie ingediend die vraagt bovenstaande doelstellingen in het beleid op te nemen. Deze motie is overgenomen door de wethouder.

Grootschalige opwek van energie

Ook willen we stilstaan bij onze ambitie m.b.t. grootschalige opwek van energie via wind en zon en in het verlengde daarvan ons bod naar de RES regio op dit punt. Wij komen tot de conclusie dat we onze eerder uitgesproken ambitie moeten bijstellen en actualiseren. Daarom hebben we samen met de VVD, D66 en PvOJ met succes een amendement ingediend, overwegende dat:

  • Er uit de werkbijeenkomst met de raad en betrokken stakeholders van 1 mei nog een flink aantal aandachtspunten naar voren zijn gekomen die nadere concretisering verdienen
  • Het wenselijk is dat er op een aantal punten op dit moment in het proces (een andere) richting wordt gegeven
  • Het college niet is ingegaan op het verzoek om een nota van wijzigingen op te stellen waarin deze punten zijn uitgewerkt
  • We als raad een duidelijk vertrekpunt willen geven voor de nadere uitwerking van het duurzaamheidsbeleid en duidelijk willen zijn naar inwoners en bedrijven
  • We als gemeente eerder de ambitie hebben gesteld om:

a)  Maximaal tweemaal het eigen energieverbruik op te wekken, mits het groene gas van de mestvergister hierin wordt meegeteld;

b)  Eén maal het eigen energieverbruik op te wekken, als dit niet het geval was;

  • Duidelijk is dat het groene gas van de mestvergister niet mag worden meegeteld, waardoor optie a vervalt;
  • We deze ambitie eerder met beperkte kennis van zaken hebben opgesteld en daar op terug willen komen;
  • We toe willen naar doelstellingen voor de opwek van energie die realistisch en meetbaar zijn en die getuigen van een haalbare ambitie;
  • We hiervoor aan kunnen sluiten bij het klimaatmodel dat binnen onze gemeente is opgesteld;
  • De potentie binnen het grondgebied van Heeze-Leende voor grootschalige opwek zich niet leent voor een groot aandeel in de 2 TWH die we regionaal grootschalig willen opwekken, onder andere vanwege radarbeperkingen en het lokale en regionale belang van de natuur binnen Heeze-Leende;
  • We onze bijdrage in 2030 aan de regionale grootschalige opwek willen laten aansluiten bij het procentuele energieverbruik van Heeze-Leende ten opzichte van het energieverbruik in Zuidoost-Brabant;

Besluit: Als beslispunt aan het raadsvoorstel toe te voegen dat als vertrekpunt voor de nadere uitwerking van het duurzaamheidsbeleid geldt dat de bijdrage van Heeze-Leende aan het regionaal grootschalig opwekken van 2 TWH aansluit bij het procentuele energieverbruik van Heeze-Leende ten opzichte van het energieverbruik in de regio.

Windenergie in Heeze-Leende

GroenLinks wil zich uitspreken over de mogelijkheden voor windenergie in Heeze-Leende. Middels een amendement hebben we samen met de VVD, D66 en PvOJ het college gevraagd het volgende beslispunt aan het raadsvoorstel toe te voegen: dat we voor het onderzoeken van potentiële locaties voor windmolens vooralsnog (vooruitlopend op de landelijke normering) uitgaan van een minimale afstandsnorm van 750 tot 1000 meter (tussen woningen en molens).  Hierbij is vooral voor ons van belang dat we de gezondheid van onze inwoners voorop willen stellen.

Dit amendement is niet aangenomen. De norm van 300 meter, waar door Bosch en Van Rijn (het rapport waar de gemeente beleid op baseert) van wordt uitgegaan, zal naar verwachting te laag zijn. Een hogere afstandsnorm zou naar ons idee op een verantwoorde manier de mogelijkheid openhouden om windmolens te plaatsen. Dit rekening houdend met voldoende afstand tot bijvoorbeeld natura 2000-gebieden en de forse vliegradarbeperkingen die er zijn in onze gemeente. Echter, dit amendement kreeg geen meerderheid in de raad.

Het CDA wilde zelfs de plaatsing van molens tot 2030 verbieden, zodat er ook geen discussie meer nodig is over afstanden. Wethouder van Breugel wees erop dat het nu vaststellen van een afstandsnorm juridisch ontkracht kan worden omdat er geen onderzoek aan ten grondslag is gelegd. Ze raadde aan uit te gaan van de Europese norm omdat die juridisch wel geborgd zou zijn. Deze Europese norm sluit ook aan bij wat wij hierover in ons verkiezingsprogramma hebben opgenomen. In oktober praten we hierover verder, wanneer de plannen meer zijn uitgewerkt.

De vergadering is terug te zien via de webcast; daar staan ook alle agenda-stukken.