Lokaal Heeze-Leende diende een amendement in om de begrotingstekst te wijzigen in: “Niet meehelpen aan realisatie van grootschalige opwek van duurzame energie door wind en/of zon.” Dit is echter wat ons betreft veel te kort door de bocht: dit kabinetsbesluit ging alleen over zonneparken op landbouw- en natuurgrond. ABHL herinnerde de fractie van LHL eraan dat we als raad vorige maand nog unaniem goedkeuring gaven aan het zonneparkje op de geluidswal van de A2 bij Leende. Ook VVD en ABHL dienden een amendement in rondom grootschalige opwek, nu met het doel om realisatie van energieopwek via windmolens geheel uit te sluiten.
Wat verstaan we eigenlijk onder grootschalige opwek?
Om de discussie zuiver te voeren zou dit eerst beter gedefinieerd moeten worden. Chris Jacobs drong er richting het college daarom op aan om wat betreft grootschalige opwek van energie via zon en wind meer in detail een afwegingskader te gaan opstellen, zoals ook andere gemeenten dit al hebben gedaan. “Als je dat niet doet, dan blijven we in een patstelling hangen. We hebben een aantal stevige doelstellingen te realiseren op het gebied van de opwek van duurzame energie. Deze moeten we niet onderschatten. Heeze-Leende loopt het risico dat onze collega gemeenten in de regio Zuid-Oost Brabant en de provincie straks zeggen: "Jullie hebben helemaal niets gedaan". Dat moeten we zien te voorkomen. Het is zaak om niet het halve, maar het hele verhaal te vertellen.”
Rondom wind en zon is meermaals discussie in de raad geweest. Omdat we het over dit onderwerp tijdens het begin van deze raadsperiode niet eens werden, hebben we ervoor gekozen om hier geen raadsbreed standpunt over in het raadsprogramma te zetten. Dit zou alle fracties de ruimte geven om, wanneer het onderwerp in de raadsvergadering op tafel zou komen, de eigen visie uit te dragen.
Wethouder van Breugel: “Bij mij rijst de vraag; wat is grootschalige opwek in jullie optiek? Alles wat groter is dan 15.000 Wattpiek, 40 panelen telt intussen als grootschalige opwek. Bedoelt u commerciële opwek of opwek volgens een bepaalde tiphoogte of de mate van overlast? Een kleine windmolen van max. 15 meter hoogte op een agrarisch bedrijf is binnen het bestemmingsplan momenteel toegestaan.” De opstelling van de verschillende fracties en deze reactie van de wethouder illustreerde naar ons idee dat het opstellen van een afwegingskader voor grootschalig wind en zon noodzakelijk is.
De mogelijkheden voor plaatsing van grote windmolens binnen onze gemeentegrenzen zijn uitermate klein geworden vanwege de nabijheid van woningen, natuurgebieden en vliegradarzones. Het halen van de doelen die we onszelf gesteld hebben betreffende energieopwek met alleen zonnepanelen op daken is een illusie, ook al moeten we natuurlijk, de zonneladder volgend, het eerste daarop inzetten. We zullen moeten blijven onderzoeken waar zonneparken nog wél gerealiseerd kunnen worden. Langs snelwegen en spoorlijnen waren al eerder mogelijkheden gesignaleerd, zie het klimaatcorridorplan langs de A67. Ook oude stortplaatsen en gronden die ongeschikt zijn als landbouwgrond zouden als optie mogelijk moeten blijven, dit vanzelfsprekend goed ingepast in de natuurlijke omgeving. Dit laatste is overigens onderdeel van het Nee, tenzij-beleid van de rijksoverheid.
We zijn benieuwd hoeveel ondernemers in het buitengebied interesse hebben in het plaatsen van een kleine windmolen (tot 15 meter) of zogenaamde windwokkels op het eigen erf.
Wat we in de discussie node gemist hebben is de mogelijkheid om zonnepanelen te combineren met tuinbouw, akkerbouw of grazend vee. In enkele gemeenten zijn hier al voorbeelden van te zien. Dit dubbele gebruik van grond zou juist goed kunnen passen in een tijd waarin de ruimte schaars is. Wanneer agrariërs met dergelijke plannen zouden komen, gaan we er vanuit dat college en collega raadsleden hier serieus naar willen kijken. De lopende transitie van het landelijk gebied vraagt immers om creativiteit, van ondernemers, maar ook van de politiek.
Kortom, we doen een oproep aan onze collega fracties in de raad om in de komende periode, bij het opstellen van het nieuwe duurzaamheidsbeleid, ook afspraken te gaan maken over een afwegingskader grootschalig opwek via wind en zon, zodat we ook vanuit Heeze – Leende de komende jaren onze bijdrage kunnen blijven leveren aan de energietransitie in de regio.
De webcast en agenda van de raadsvergadering van 30 oktober zijn hier te vinden.