Laten we eerst benadrukken dat het goed is dat er een woonzorgvisie ligt. Omdat er grote opgaves liggen op dit terrein is het nodig om aan te geven hoe we hier mee aan de slag willen gaan. GroenLinks is het eens met de keuze van het college om de focus hierbij te leggen op ouderen. Maar we vinden het minstens zo belangrijk dat de huisvesting van onze kwetsbare jongeren nadrukkelijk aandacht gaat krijgen. Immers, we constateren dat de doorstroming van jongeren in het algemeen en kwetsbare jongeren in het bijzonder naar zelfstandig wonen op dit moment stagneert. We willen hier graag meer prioriteit aan geven de komende periode.
We herkennen ons in grote lijnen in de prioriteiten die zijn gesteld op de verschillende onderdelen van de visie. Hierbij noemen we het herijken van het mantelzorgbeleid en het gaan toestaan van zogenaamde pre-mantelzorg woningen. Dit laatste is iets waar wij al geruime tijd aandacht voor hebben gevraagd, dus we zijn blij dat dit nu opgepakt wordt. Ook het gebruik van de bestaande woningvoorraad door splitsing, kamerverhuur en bijvoorbeeld hosipitaverhuur steunen wij van harte. Het gaat er wel om dat de interne (vergunning)procedures die hierbij horen ook op korte termijn aangepakt en vereenvoudigd worden. Dit zou meer prioriteit mogen krijgen.
Ook zijn we blij met de toezegging van de wethouder om op korte termijn te starten met de voorbereiding van de bewustwordingscampagne onder onze inwoners. Het is belangrijk dat alle ouderen tijdig nadenken over wat hun mogelijke toekomstige zorgbehoeften betekenen voor hun woonsituatie, zodat ze daar tijdig op kunnen anticiperen.
Nogmaals, het is goed dat er een visie ligt, maar het gaat er nu om dat er op korte termijn ook concrete stappen worden gezet in de uitvoering. We merken dit ook uit de reactie van een aantal partijen die een zienswijze ingediend hebben en hierover een aanvullende brief hebben geschreven aan de fractievoorzitters in de raad. Daarom hebben we het initiatief genomen om met D66 en PvOJ een amendement in te dienen om meer vaart in te krijgen in het opstellen van een eerste versie van het uitvoeringsprogramma. Dit inclusief bijbehorende tijdsplanning. Een programma waarbij de maatschappelijke partners worden betrokken en de concrete ideeën die zij hebben genoemd in hun zienswijzen nadrukkelijk een plek gaan krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat de raad periodiek wordt bijgepraat en waar nodig in stelling wordt gebracht om besluiten te nemen.
Het amendement:
Kennis genomen hebbend van
- Het raadsvoorstel vaststelling woonzorgvisie (Rv. 24.45).
- De antwoorden van het college op de door ons en door andere fracties ingediende vragen voor de RTG van 30 september jl.
- De zienswijzen die zijn ingediend op de concept woonzorgvisie (zie nota van zienswijzen).
- De mail van 29 september jl. van een aantal stakeholders aan de fractievoorzitters n.a.v. de nota van zienswijzen
Overwegende dat
- Het goed is dat er een woonzorgvisie is opgesteld om de grote opgaves die er liggen op dit beleidsterrein aan te pakken in de komende periode.
- Het daarom belangrijk is dat er op korte termijn stappen worden gezet om te komen tot een uitvoeringsprogramma.
- Er onvrede is bij een aantal stakeholders over de wijze waarop het college omgegaan is met het grote aantal concrete voorstellen dat is gedaan in de zienswijzen die zijn ingediend.
- Het daarom belangrijk is om bij het opstellen van het uitvoeringsprogramma alle stakeholders die betrokken zijn bij het opstellen van de visie ook nadrukkelijk de mogelijkheid te geven om mee te praten.
- De raad het belangrijk vindt om op dit beleidsterrein zo nodig op korte termijn aanvullende besluiten te nemen en graag periodiek geïnformeerd wil worden over de uitvoering van het uitvoeringsprogramma.
Besluit om:
Het beslispunt in het raadsvoorstel en het concept raadsbesluit in zijn geheel te vervangen door de volgende beslispunten:
1. Vaststellen van de woonzorgvisie 2024 – 2028
2. Zo spoedig mogelijk (uiterlijk 1 april 2025) een eerste versie van een uitvoeringsprogramma op te stellen dat concreet maakt wat het college in 2025 gaat doen om uitvoering te geven aan de visie. Dit inclusief bijbehorende tijdsplanning.
3. Bij het opstellen van dit uitvoeringsprogramma de maatschappelijke partners te betrekken zodat de concrete ideeën die zij hebben genoemd in hun zienswijzen nadrukkelijk een plek gaan krijgen in dit programma.
4. De raad waar nodig in stelling te brengen om besluiten te nemen (o.a. rondom onderwerpen als huisvestingsverordening, herijking mantelzorgbeleid, beter benutten van de bestaande woningvoorraad) en de raad periodiek (2 keer per jaar tijdens de” legs on table”- bijeenkomsten) te informeren over de voortgang van het uitvoeringsprogramma.
en gaat over tot de orde van de dag.
De vergadering is hier terug te kijken: https://heezeleende.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/b7792bfc-25b1-4bc2-a99a-56ace1649ce5